Contamination of Evidence – fem konstnärer på Historiska museet

Publicerad: 10 januari, 2014
Contamination of Evidence – fem konstnärer på Historiska museet

Foto: Katarina Nimmervoll, Historiska museet

Lördag 22 februari kl 14-18
Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm

Inbjudna konstnärer och formgivare: Hans Carlsson, Maryam Fanni, Rikard Heberling, Signe Johannessen och Paula Urbano.

I samarbete med Art Lab Gnesta har en grupp konstnärer och formgivare befunnit sig på Historiska museet hösten och vintern 2013/14 för att göra research på temat identiteter och kulturarv utifrån museets samlingar. Titeln Contamination of Evidence ger en blinkning till rättsmedicinskt arbete och anspelar samtidigt på frågor om bevis och sanning. ”Contaminated evidence” (besudlat bevis) är bevismaterial med lägre trovärdighet eftersom det på något sätt är förändrat.

Historiska museet är med och skapar vår gemensamma bild av historien, men vilka historier är egentligen ”sanna”? Alla de föremål som finns i museet kan ses som bevismaterial, men vems historier berättar de och hur förändras bilderna av det förflutna i takt med tiden? Kommer konstnärerna ”besudla” bevisen, eller skedde det redan när föremålet blev en del av museets samling?

Nu presenterar vi gestaltade skisser till fem individuella arbeten som förmedlar konstnärernas tolkningar av historieberättande och identitetsprocesser inom projektet. De har valt att uttrycka sig i bland annat performance, installationer och skulptur. Varje skiss presenteras under dagen i en särskild visning.

Välkommen!

Projektet är ett samarbete mellan Art Lab Gnesta och Historiska museet. Projektgruppen har bestått av Caroline Malmström, Signe Johannessen samt Katherine Hauptman och Susanna Zidén, Historiska museet. I projektrummet på plan 2 har Kvinnors byggforum bjudits in att skapa ett flexibelt möblemang som en del av projektet.