Höstvattnet – Ida-Johanna Lundqvist

Publicerad: 23 augusti, 2024
Höstvattnet – Ida-Johanna Lundqvist

Bild från Ida-Johanna Lundqvists ateljé

Utställningen är öppen lördag-söndag kl 12-16 mellan 7 september – 20 oktober 2024.

På en pelare mitt i Art Lab Gnestas stora sal vilar en vitaktig svan, transparent – som om den vore på väg att suddas ut. Myten om att svanar sjunger en sista, vacker sång precis före sin död har varit känd sedan antiken och är ett återkommande motiv genom konsthistorien. Men just denna svan skevar lite; sin form har den lånat av en sedan länge utdöd art.

Konstnären har länge intresserat sig för människors hantering av det oundvikliga slutet, och de symboler, ritualer och sedvänjor som omgärdat döden historiskt. Med en särskild blick på det långsamma försvinnandet knyter hon samman en förhistorisk svan, myten om svanesången och lunglaven. Historiskt troddes den grönflikiga laven kunna bota lungsjuka men den har blivit alltmer sällsynt i takt med luftföroreningar och avverkning av gammelskog. I en installation med noga frammejslade skulpturer, pågående sång och materialmetoder lånade från renässansen griper hon genom tiden och låter höstvattnet flyta in i utställningsrummen.

Ida-Johanna Lundqvist tog sin examen från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2018. Hon arbetar med konstnärlig forskning kring teman som historia, medicin, kropp, kultur och förlust, med en process som mynnar ut i fysiska skulpturer och installationer. Hon har bland annat ställt ut på Nitja Senter for Samtidskunst i Oslo, C4 Projects i Köpenhamn och Konstakademien i Stockholm. Ida-Johanna tilldelades Bernadottestipendiet 2021.

Utställningstext (pdf)

 

Vernissage lördag 7 september kl 12-16.30. Utställningen aktiveras kl 14 av operasångerskan Therese Thylin Lindmark och organisten Linnéa Talp. Kl 16 spelar Linneá Talp i växthuset.


Produktionen är en del av Art Lab Gnestas projekt “Hydrans blöta formelsamling” som genomförs med stöd av Postkodstiftelsen.