Konstverk på holmen
Utöver våra utställningar så finns det några konstverk här på Bryggeriholmen.
- Teknofossil (2020) av Sara Söderberg
- Llac (2022) av Cara Tolmie och Julia Giertz
- Spår av liv i vattennivåer (2022) av Sara Ekholm Eriksson
- Källaren (2022) av Mirko Nikolic & Marika Troili
Teknofossil (2020) av Sara Söderberg
Från kalksten till cement och tillbaka rör sig installationen Teknofossil (2020) av Sara Söderberg, som nu installerats permanent i ingången till växthuset bakom Art Lab Gnesta. Verket sammankopplar oss med de 450 miljoner år gamla fossiler i bergarten som nu oåterkalleligt upplöses och genom betongen förvandlas till homogena byggnader i den moderna världen.
Verket var en del av utställningen Minne, material, mineral som visades på Art Lab Gnesta 19/3-12/6 2022.
High Tide Fine Line – permanenta konstverk intill den nya dammen i växthuset hos Art Lab Gnesta.
Under 2022 var Art Lab Gnesta värd för konstnärliga produktioner med de Stockholms- baserade konstnärerna Cara Tolmie och Julia Giertz, Sara Ekholm Eriksson och Emmeli Person efter inbjudan av curatorn Bronwyn Bailey-Charteris. Under deras vistelser i Gnesta utvecklade konstnärerna nyproducerade konstverk som svarade på den nya vattenkroppen, dammen, som nu finns i Art Lab Gnestas växthus. Dessa sofistikerade och nyanserade konstnärer närmade sig var och en av den nya vattenmassan som en plats för att överväga ”intag”, ”förkroppsligande” och hur konst kan ”få uppehälle” i vattnet. Dessa konstnärer hittade var och en unika sätt att skapa ett ögonblick av ”högvatten” där de känner av vattenmassan i Art Lab Gnesta som en del av helheten, det vill säga världens vatten.
Llac, 2022
aluminium och ljud,12 min
Cara Tolmie och Julia Giertz
Utifrån sina gemensamma intressen för ljud, skulptur och kropp, samarbetade konstnärerna Cara Tolmie och Julia Giertz för att göra en upphängd, sonisk skulptur med titeln Llac. Den böjda metallskulpturen hänger ovanför dammen och avger återkommande ström av kroppsljud som ansluter till vattnet inuti oss själva. Den soniska skulpturen är ett stycke som ekar, sjunger och drar ihop sig. Llac är en permanent skulptur som använder ljudet som ett sätt att genljuda emellan vattenhaltiga varelser.
Spår av liv i vattennivåer, 2022
täljsten, gravyr, akryl, lack, regnvatten
Sara Ekholm Eriksson
Tillsammans med naturvetaren Emma Wahlberg skapade konstnären Sara Ekholm Eriksson ett permanent verk för den nya vattenkroppen. Sara arbetade med Art Lab Gnesta i utformningen av dammen och har graverat direkt på stentrappan som leder in i dammen. Gravyrerna är en uppsättning inskriptioner av markeringarna gjorda av lokala insekter från Gnesta. Dessa markeringar av konstnären, med titeln Spår av liv i vattennivåer, påminner besökarna om de andra kropparna, både icke-mänskliga och mänskliga, som delar vatten som grunden för allt liv.
Källaren
Mirko Nikolic & Marika Troili
Nu tas Bryggeriholmens jordkällare åter i gemensamt bruk. Den byggdes troligen på 1860-talet av sprängsten efter att järnvägen dragits alldeles intill. Efter en restaurering har konstnärerna Mirko Nikolic och Marika Troili bjudits in att arbeta med den invändiga gestaltningen, och på toppen odlat potatis och kål. Inuti källaren finns nu ett hyllsystem av furu från en skog i närheten, som förkolnats enligt en gammal japansk teknik för att skydda den mot väta och nedbrytning.
Med en gemensam nyckel hos alla som befolkar Bryggeriholmen, blir ett kollektivt skafferi och en övning i gemenskap. Här finns också en byteshylla, som öppnas upp under särskilda evenemang. Då är allmänheten välkomna att ta med något som skulle passa för förvaring i en jordkällare och byt mot något annat på hyllan. Byt lingonsylt mot surkål, surkål mot potatis, potatis mot rabarbersaft, rabarbersaft mot saltgurka, saltgurka mot plommonmarmelad, plommonmarmelad mot syrad morot, syrad morot mot..
Som konstnärerna själva skriver: “En rotkällare kan vara en av många vardagliga portaler som behövs för att bryta med våldsamma förflutna och omväva vår värld på nytt.”
Tack till Kulturrådet