NATTALGEBRA – drömmare har ett hus

Publicerad: 18 oktober, 2024
NATTALGEBRA – drömmare har ett hus

Johanna Billing, dokumentation från inspelning.

2 november – 8 december 2024

Johanna Billing, Raghad Resres, Jaakko Pallasvuo, Rolf Schuurmans, Saskia Gullstrand och Mark Frygell. I utställningen ses också redan befintliga verk av Karl Schultz-Köln, Giorgi Rodionov, RJK, Lars Hillersberg, Squid Squad i samarbete med Åsa Norman samt lämningar av husets tidigare gäster. Curatorer: Erik Viklund & Lisa Grip.

För första gången någonsin öppnar Art Lab Gnesta en utställning som äger rum i hela huset. Från den punk-sakrala utställningslokalen på bottenvåningen, upp genom de vindlande trapporna, löper utställningen vidare och lockar besökaren att i rum efter rum ta del av platsens minne, mentala rum och drömmar om andra framtider.

Mark Frygell, stillbild ur ”Liminal pawn”, 2024.

Sex konstnärer har bjudits in att arbeta fritt i dialog med huset och vi är nu stolta över att presentera en rad ny­produk­tioner. Konstnärerna har bland annat arbetat med den intilliggande Frösjön, unga musiker som hänger i huset, krigsanteckningar från andra världskriget funna i källaren samt hål och passager mellan rummen från tiden när huset var ett bryggeri. Under hösten har utställningen växt till liv i form av performance, video, skulptur, musik, risograftryck och ett blyinfattat glasverk. Algebran har skett i mötet mellan de inbjudna konstnärerna ur spridda generationer, redan existerande konstverk och den bubblande wunderkammer som Art Lab Gnesta alltid är.

I årtionden har huset varit ett tillhåll för ockupanter, festprissar, konstnärer och musiker. Det är ett hus som samlat drömmare, där det finns utrymme att tro på en annan värld. Utställningen är en hyllning, men också en helt vanlig dag på den här platsen där kopplingar, föreningar och drömmar abstraheras och adderas i ett nattligt algebra.

NATTALGEBRA – drömmare har ett hus är curaterad av konstnärerna Lisa Grip och Erik Viklund, som sedan ett par år tillbaka är en del av Art Lab Gnesta. Utifrån sina personliga förhållningssätt till huset har de valt att belysa specifika väggmålningar och andra lämningar i huset. I stora salen har de slipat fram stora ringformationer ur golvets olika lager av färg för att visa den rika historien, som alltid ligger precis under ytan. Formationerna påminner om årsringar och blir ett porträtt av tid och rum, då tidigare spår samexisterar i ett nytt, gemensamt minne.

Till utställningen presenterar vi dessutom en ny publikation som lyfter de många permanenta verk som skapats under Art Lab Gnestas vingar genom åren.


Utställningen visas lördagar och söndagar kl 12-16. Guidad visning lördagar och söndagar kl 14.


Vernissage lördag 2 november kl 12-16
Konsert av Clutter. Performance av RJK. Invigningstal av Leif Brixmark – aktiv i Gnesta kulturförening som ockuperade huset 1990-94.


Rolf Schuurmans, stillbild ur installationen ”Magnetosfär”.