Art Lab Gnesta har bjudit in alla åttondeklassare i Gnesta för att tillsammans med konstnärer och biologer besöka uppleva, diskutera och undersöka det säregna ekosystem som finns i träsket. Ute i träsket några kilometer utanför Gnesta möter eleverna bl a zoologen Tasneem Khan, statsvetaren Savita Vijayakumar, konstnärerna Signe Johannessen och Erik Rören och firar Träskafton med bandet Hägerstens botaniska trädgård. I fältstudierna, som består av performance, musik och tecknande, samlas material in och lägger grunden för ett vidare arbetet som presenteras på offentlig plats i Sörmland.
Swamp Camp rör sig gränsöverskridande mellan naturvetenskap och konst och syftar till att ge deltagarna en större förståelse för klimatutmaningarna, få dem att utveckla ett kreativt tänkande i ett internationellt sammanhang samt ge möjligheter att skapa egen förståelse och inflytande över större processer. Projektet vill ge en djupare inblick i professionell samtidskonstproduktion och naturvetenskapligt forskningsarbete. Art Lab Gnesta ser målgruppen som en viktig kompetens för denna typen av arbete.
Kärret är intressant som symbol för en stillastående klimatpolitik och en blick mot framtiden: vad väntar bland djupa rötter och pågående nedbrytningsprocesser, i fuktig dy? Och hur kan konst och konstpedagogiskt arbete i våtmarkernas unika ekosystem och utsatthet vara med och bidra till miljöarbetet i Gnesta, Sörmland och Sverige?
Titeln Swamp Camp har hämtats från det omfattande konstnärliga arbete som just nu sker i ett mangroveträsk som finns på Andamanerna, Indien. Där tar träsket alltmer över ön, då saltvattnet har börjat sprida sig efter geologiska förskjutningar i samband med tsunamin 2004. I detta andamanska träsklandskap pågår sedan 2013 ett samarbete mellan forskningsstationen ANET och Art Lab Gnesta.